6 tips voor beginnende lopers!

Buiten lopen

Wil je fitter worden? Heb je besloten om te starten met lopen? Dan is een goed opgesteld schema een absolute aanrader maar hou zeker ook rekening met deze tips!

  1. Start met korte loopintervallen

Probeer als starter niet meteen lange afstanden in één adem te lopen. Maar probeer het te verdelen in intervals én hou ze in het begin kort. Wandel tussen deze intervals zodat je even kan bijkomen. Na een tijdje kan je het loopgedeelte langer maken en het wandelgedeelte inkorten. Begin bijvoorbeeld met 2 minuten lopen en 2 minuten wandelen. Pas de intervallen telkens per minuut aan tot je de volledige afstand kan lopen zonder te wandelen.

  1. Start niet te snel

Starters maken vaak de fout van te snel te lopen. Hierdoor kan er frustratie optreden, maar ook pijn of zelfs blessures. Probeer dus aan een gemiddeld tempo te lopen. Vind je het moeilijk om dat in te schatten? Probeer dan tijdens het lopen een gesprek te voeren. Geef je lichaam de kans om te wennen vooraleer je het tempo verhoogt.

  1. Geef je lichaam tijd om te herstellen

Ging de eerste keer goed en wil je meteen opnieuw gaan lopen? Super! Maar … wacht een dag vooraleer je opnieuw gaat lopen. Je lichaam heeft rust nodig zodat het kan herstellen van de eerste loopsessie. Het moet zich aanpassen aan de nieuwe eisen die je cardiovasculair systeem van je lichaam vraagt en moet de spieren en gewrichten voorbereiden op de volgende sessie. Probeer je training dus zo in te plannen dat je telkens een dag rust hebt.

  1. Loop met korte stappen

 Lopen is een sport met techniek! Starters hebben niet meteen de juiste techniek waardoor ze meer energie verspillen bij het lopen. Je lichaam gaat geleidelijk aan de nodige coördinatie bekomen om deze bewegingen vlotter te doen verlopen. Probeer in het begin dus rustig, relaxed te lopen met korte en gemakkelijke stappen in plaats van lange krachtige stappen.

  1. Kies de juiste ondergrond

De juiste ondergrond kiezen is afhankelijk van de training die je voor ogen hebt. Lopen op beton is goed voor snel te lopen maar is zwaar voor de gewrichten. Lopen is een bos is zachter en vormt een goed kussen voor de gewrichten. Maar kans op blessures neemt toe bij ongelijke ondergrond. Zand is dan weer zwaar voor de spieren…

  1. Jaag je niet op in pijn in je zij

 Veel lopers hebben hier last van. Hoe het op te lossen? Door 2u voor je gaat lopen niks zwaar te eten en enkel kleine hoeveelheden te drinken. Wanneer het toch pijn doet, wandel dan even en adem rustig. Niet blijven doorlopen dus!

 

Bron: Runtastic