Het belang van slaap

Fit zijn en vooral: je fit voelen is afhankelijk van verschillende factoren. Eén hiervan is een goede én vooral voldoende nachtrust.

Uit een experiment met Amerikaanse basketbalspelers blijkt dat atleten die meer dan 10 uur per dag slapen, beter presteren dan wanneer ze minder lang slapen. De onderzoekers ondervonden dat een slaaptekort – minder dan 6 uur slaap per nacht gedurende één week – een negatief effect heeft op de fysieke en cognitieve prestaties.

  1. Cognitief

Een menselijk lichaam krijgt op een dag miljoenen prikkels te verwerken: geuren, geluiden, beelden, noem maar op! Deze prikkels worden, bewust of onbewust, verwerkt door uw hersenen. Het verwerken van de prikkels is een intensieve en vermoeiende job waardoor onze hersencellen nachtrust nodig hebben om alle prikkels te verwerken en neutraliseren. De nachtrust werkt herstellend voor onze hersencellen. Gun uw lichaam dus voldoende rust om te herstellen van de dag, zodat je ’s anderdaags fit en monter aan een nieuwe dag kan beginnen.

  1. Fysiek

Slapen en sport blijkt een sterk duo te zijn. Door te rusten verbetert u uw conditie en stimuleert u de toename van uw spiermassa dankzij het groeihormoon dat u tijdens de nacht aanmaakt. Een slaaptekort brengt dus negatieve gevolgen met zich mee voor uw fysieke prestaties. Mannen blijken trouwens gevoeliger te zijn voor een slaaptekort dan vrouwen. Vrouwen hebben hier minder last van en recupereren sneller omdat de slaapkwaliteit van vrouwen hoger ligt. Vrouwen hebben namelijk langere periodes van diepe slaap, dan mannen.

Zorg dus voor een goed en vast slaappatroon van idealiter 8 tot 10 uur slaap per dag.

shutterstock_415126918